Orthomoleculaire Geneeskunde

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt gekeken naar de mens als geheel. Zowel lichamelijk als emotioneel. Orthomoleculaire geneeskunde is een complementaire (aanvullende) geneeskunde waarbij wordt gezocht naar de oorzaken van klachten en ziekten en vormt een aanvulling op de reguliere geneeskunde. De basis van de orthomoleculaire geneeskunde is de reguliere medische kennis en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Met deze kennis wordt gekeken naar het totaalbeeld van de interactie van alle lichaamsprocessen met doel om de oorzaken van klachten en of ziekten te achterhalen en te kunnen herstellen of verbeteren door middel van voeding en leefstijl.

Ortho betekent “goed, gezond” en moleculair betekent “de moleculen betreffende”.

Dit betekent dat ons lichaam (alle lichaamscellen) zoveel mogelijk moet worden voorzien van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. In het lichaam vinden allerlei biochemische processen plaats. Deze biochemische processen moeten met elkaar in balans zijn. Bij verschillende mensen met dezelfde klachten blijkt vaak dat de oorzaken verschillend zijn. Het behandelplan is dan ook een op maat gemaakt advies.

Bij Praktijk VidaSana krijg je adviezen over de juiste voeding, leefstijl en over eventueel voedingssupplement gebruik. Dit met als doel de gezondheid weer te verbeteren of te herstellen.

Samen kijken we hoe we stap voor stap veranderingen kunnen doorvoeren. Hierbij is het belangrijk om te weten dat veranderingen tijd en inzet vergen.

Darmtherapie

Darmtherapie is een onderdeel van de orthomoleculaire geneeskunde waarbij de gezondheid van de darmen en de spijsverteringsorganen centraal staan. De darmen zijn niet voor niets gelegen in het centrum van ons lichaam. De werking van de darmen is van grote invloed op ons dagelijks leven. De darmen houden zich met zoveel meer bezig dan de spijsvertering en de stoelgang. Zoals bijvoorbeeld ons immuunsysteem wat zich voor 80% in de darmen bevindt. De darmen worden ook het “tweede brein” genoemd. Iedereen herkent het wel; de vlinders in de buik of buikpijn van angst of spanning.

Veel wetenschappelijk onderzoek is en wordt gedaan naar de relatie tussen de darmen en de hersenen, de invloed van de darmbacteriën op de hersenen en de communicatie tussen beiden.

Darm en spijsverteringsklachten spelen een grote rol in het ontstaan van allerlei klachten. Het is van belang om het spijsverteringstelsel in goede gezondheid te krijgen en te behouden.

2 miljoen Nederlanders hebben een spijsverteringsziekte.”

Dit zijn cijfers van de MLD stichting waaruit blijkt dat veel Nederlanders darm en spijsvertering gerelateerde klachten ondervinden. Door middel van feces onderzoek kan de darmgezondheid goed in kaart worden gebracht. Wanneer blijkt dat de darmgezondheid niet optimaal is, kijken we samen wat mogelijk is om dit te verbeteren.

Ook kan je dit onderzoek eens laten verrichten zonder dat je klachten ervaart en gewoon eens wilt weten hoe het met jouw darmgezondheid is. Voorkomen is immers beter dan genezen! Door middel van een fecesonderzoek kunnen de verschillende soorten en aantallen darmbacteriegroepen in kaart worden gebracht. Hoe is het met de zuurgraad, de vertering en de slijmvliesimmuniteit gesteld of zijn er mogelijk ontstekingen of parasieten aanwezig? Door middel van aanpassingen in voeding, suppletie en leefstijl kunnen verstoringen worden verbeterd of hersteld.